Trifork Blog

JTeam en rijksoverheid.nl

April 5th, 2010 by
|

www.rijksoverheid.nl is live. Hoelang geleden het idee achter één rijksbrede website is ontstaan weet ik niet. Hoelang ik nu bij het project betrokken ben weet ik wel.

Screen shot 2010-04-04 at 08.52.08.png

Het is nu ongeveer anderhalf jaar geleden dat ik ben begonnen als Software Architect bij het project Overheid Nieuws Stijl. Het is een ambitieus project om 16 websites samen te laten komen in één rijksbrede website www.rijksoverheid.nl. Met de eerste live gang zijn er 7 websites over: postbus 51, regering.nl, minaz.nl, minez.nl, minocw.nl, minvws.nl en jeugengezin.nl. Uiteraard moest de meeste content van de websites ook op de nieuwe website terug te vinden zijn.

Vanuit de overheid is er voor gekozen om zoveel mogelijk Open Source software te gaan gebruiken. Ook voor het project Overheid Nieuwe Stijl (ONS) is er gekozen voor meerdere Open Source oplossingen. Naast het gebruik van Open Source software worden zaken als Open Standaarden en ook Open Data belangrijk gevonden. Vooral Open Data wordt door iedereen als zeer positief ervaren. De licentie voor alle content is Creative Commons.

Mocht je meer informatie willen hebben over dit enorme project, dan kun je deze hier vinden.

In deze blogpost wil ik me vooral concentreren op de betrokkenheid van JTeam bij dit ambitieuze project voor de rijksoverheid.

Proof-Of-Concept (Poc)

Voor mij startte het project ergens in September 2009. Samen met twee mensen vanuit de overheid een iemand van Hippo zouden wij het Hippo cms op de pijnbank leggen tijdens een Proof-Of-Concept (PoC). Voor deze PoC was er al veel onderzoek gedaan naar content management systemen, daar is Hippo uitgekomen als de beste keuze voor de eisen van de nieuwe rijksoverheid website. Al tijdens de PoC bleek dat Hippo graag wilde helpen om een succes te maken van dit project. Ze hebben vanuit Hippo tijdens de PoC en uiteraard ook tijdens de rest van het project veel features opgeleverd die wij als rijksoverheid nodig hadden. Tijdens de PoC heb ik geholpen de oplossing te realiseren. Waar nodig ben ik kritisch richting Hippo geweest. Heb soms zelfs om verbeteringen gevraagd. Dit heb ik en uiteraard ook mijn collega’s tijdens het project vaker gedaan. Zo hebben we bugs gerapporteerd, soms ook wat patches gemaakt om de uiteindelijke oplossingen beter te maken.

Een klein onderdeel van de PoC was het importeren van content en beschikbaar stellen van data. Door gebruik te maken van spring-ws en spring integration en een eigen gemaakte hippo connector bleek dit heel goed mogelijk.

Met hard werken is de PoC uiteindelijk geslaagd en konden de plannen voor het echte project worden gemaakt.

De aanbesteding

In afwachting van de aanbesteding is het project team verder gegaan met het maken van plannen en voorbereiden van het project. Nadat JTeam bij een van de 6 partijen hoorde is het team uitgebreid en inmiddels zitten Roberto, Rob en Tom ook in het team. Daarmee hebben we als JTeam een behoorlijke bijdrage geleverd aan de uiteindelijke oplossing.

Open Source

Zoals eerder al gezegd is er de voorkeur om zoveel mogelijk met Open Source te werken. Het is bekend dat we gebruik maken van Hippo als content management systeem. Hippo werkt mee in het project, de samenwerking met Hippo heb ik als zeer prettig ervaren. We houden elkaar scherp en vullen elkaar duidelijk aan qua kennis.

Naast hippo zijn er ook nog andere Open Source technologiën waar we gebruik van maken. De belangrijkste die ik nog wel wil noemen zijn twee spring framework projecten. We hebben spring webservices gebruikt voor het accepteren van nieuwe content en content updates. Het afhandelen van nieuwe content is een complex stuk dat we uiteindelijk oplossen met spring integration. Deze technologiën zijn onmisbaar in het hele content migratie stuk. Daarnaast maken we ook gebruik van de RSS mogelijkheden die het spring framework out-of-the-box ondersteund.

Data migratie

De data van de websites wordt middels een commerciële tool geïmporteerd. Kapow van kapowtech is een gespecialiseerde tool voor het lezen van bestaande websites. Zij spreken vervolgens een door ons gerealiseerde webservice aan om de content in Hippo te krijgen. Dit heeft zich tot nu toe bewezen als zeer efficiënt.

Web richtlijnen

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn een aantal mensen binnen gekomen die veel doen met de web richtlijnen. Twee van hen zijn nauw betrokken bij bij het tot stand komen en dus ook naleven van de web richtlijnen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me hier nooit zoveel mee bezig heb gehouden. Natuurlijk kende ik de basis wel, maar ik heb al best wel aardig wat geleerd van deze mannen. Ik heb begrepen dat we nu al nagenoeg voldoen aan de nieuwe versie van de web richtlijnen die momenteel wordt vastgelegd.

Hosting en infrastructuur

Zonder een goede infrastructuur is het onmogelijk om een goede site op te leveren. We maken al lang gebruik van een specialist op het gebied van infrastructuur. Hij komt van het bedrijf prolocation. Samen met een collega heeft hij mij echt weten te verbazen. De kennis die deze twee gasten hebben is enorm. Heb veel van hen opgestoken.

De hosting ga ik het niet te veel over hebben. Hier is het nodige om te doen. Weet wel dat we er erg veel energie in hebben moeten stoppen om de infrastructuur zo te krijgen dat het voor ons project werkt zoals het zou moeten werken.

Open Data

Ik heb al eerder gezegd dat Open Data erg belangrijk is voor het project. In de huidige versie hebben we nog niet zo heel veel gedaan aan het beschikbaar stellen van data. Het gebruik van Creative Commons is wellicht het belangrijkste. Wel is er gestart met het beschikbaar stellen van rss feeds. Uiteraard zullen hier in de toekomst meer features worden opgeleverd.

Persoonlijk moet ik er nog wel eens aan wennen. Ik was dan ook nogal skeptisch over het initiatief van een andere partij om toch meer feeds aan te bieden. Vanuit het project was men het hier echter helemaal niet mee eens en vond dit juist een mooi initiatief.

http://rijksoverheid.jijendeoverheid.nl/

De mensen

Als laatste wil ik toch nog even in gaan op de mensen die in het project zitten. Ik vind echt dat we een enorm goed team hebben weten te creëren met mensen die overal vandaan kwamen. Ambtenaren en externen gaan samen volledig voor een resultaat dat er mag zijn.

Het resultaat

Super snelle website en een gaaf project.

Wat we binnen dit project voor elkaar krijgen kan alleen met een team, en dat is precies wat we met zijn allen zijn geworden. Ik ben enorm trots op dat ik mee heb mogen werken met dit project en ik denk dat ik nog wel even mee blij werken om ook de volgende fases mee te kunnen maken.

2 Responses

 1. April 7, 2010 at 12:22 by Arje Cahn

  “Hippo werkt mee in het project, de samenwerking met Hippo heb ik als zeer prettig ervaren. We houden elkaar scherp en vullen elkaar duidelijk aan qua kennis.”

  Dank je voor deze vriendelijke woorden. Ik kan niet anders zeggen dan dat het project en het team dat er gezamelijk aan gebouwd heeft mij ook meerdere keren enorm heeft doen verbazen. Iedereen ging er vol voor, en aan het resultaat is dat ook af te zien. Jouw rol is absoluut van onschatbare waarde geweest voor de succes van het project. Bedankt voor de prettige samenwerking. Doe mij nog maar zo’n projectje! 🙂

  Arje Cahn, CTO, Hippo

 2. April 9, 2010 at 19:43 by Gerrit Berkouwer

  Ik denk inderdaad dat samenwerking een belangrijke sleutel is in dit project. Er zijn diverse partijen, niet alleen de hier genoemde partijen, die het resultaat gezamenlijk bereiken. De mix van gedreven ambtenaren met een doel en goede marktpartijen levert dus wat op! Mag ik jullie er wel aan herinneren dat dit pas de eerste fase is? 😉

  Gerrit Berkouwer, projectmanager Rijksoverheid.nl